ROI en relighting met LED? Bespaar slimmer.

01/07/2020

Wanneer oude verlichting vervangen wordt door nieuwe LED verlichting ligt de focus vandaag nog al te vaak op de directe ROI of Return On Investment. Het gaat dan over hoelang het eigenlijk duurt vooraleer je investering wordt terugverdiend. Allemaal heel interessant om te besparen op energie dankzij nieuwe LED verlichting, maar wist je dat je nog meer kan besparen met slimme sensoren en dat je tegelijk de productiviteit van je mensen kan verhogen én het ziekteverzuim kan verminderen? En dat allemaal met de juiste werkplekverlichting. 

 

Besparen met LED verlichting

De maatstaf voor de terugbetaling van je investering wordt dan bepaald op basis van de hoeveelheid energie die je bespaart per jaar tegenover de investering die je hebt gedaan voor de relighting. Deze berekeningen zijn vaak ook niet zo ingewikkeld. Iedere gangbare technologie met LED, die zich een beetje kwalitatief noemt, bespaart al gauw tot 50% van de energie ten opzichte van vroeger. 

 

Daar zorgt de technologie voor, maar ook het feit dat oude verlichting vaak zo gedateerd is dat het niet echt moeilijk is om te besparen. Hoe vaker de lichten branden, hoe meer energie je zal verbruiken en hoe hoger de kosten voor elektriciteit zullen liggen. Als je dat allemaal kan verminderen, zal je met je investering snel besparen en ze ook snel terugverdienen. In regel moet je rekenen op ergens tussen de 1,5 en 2,5 jaar voor de terugbetaling van een industriële relighting. Tel daar nog eens een subsidie van Fluvius bij en op dit moment ook nog een verhoogde investeringsaftrek van 25% op je investering en daar valt al snel een half jaar van af. 

 

Korte terugverdientijd én ecologische winst

Tot zover de easy stuff, waar helaas vele projecten ook stoppen. Jammer, want nu begint het pas. Complexer, maar ook leuker wordt het immers pas als je wat verder gaat kijken dan deze simpele ROI. Want zeg nu zelf, dit soort van terugverdientermijnen zijn toch op zichzelf al binnenkoppers om nog maar te zwijgen van de ecologische profit die hiermee gepaard gaat. Twee zaken blijven immers onbelicht bij deze simpele ROI tabelletjes. 

 

Bespaar tot 90% meer door slim gebruik van licht

Het eerste gaat over bijkomende technologie. Minder verbruiken door lichten te vervangen is één ding. Maar wat als we nu nog meer kunnen besparen door de inzet van sensoren, door de inzet van slimme dimming en door de inzet van artificiële intelligentie op deze verlichting? Dan kunnen we rekening gaan houden met de gebruiker en zijn gedrag. Meer nog, we kunnen zelfs het gedrag van de gebruiker gaan voorspellen. Op die manier is er alleen maar licht wanneer de gebruiker het nodig heeft en ook alleen maar als er kunstlicht nodig is. Besparingen kunnen dan oplopen tot wel 90% ten opzichte van de vroegere verbruiken. 

 

Win aan productiviteit en vermijd cruciale fouten door beter licht

Het tweede topic dat wordt gemist bij de simpele ROI tabellen gaat over de gebruiker, de mens onder het licht. En hier zou ik eigenlijk willen pleiten voor het invoeren van een nieuw begrip: IP, oftewel Instant Profit oftewel onmiddellijke winst

 

Zodra het nieuwe licht immers aan gaat ontstaat er meteen een gigantisch potentieel aan vermindering van ziekteverzuim door beter licht, verbetering van de productiviteitvermindering van het aantal fouten op de werkvloer én bovenal een gigantische verbetering van de well-being van de medewerker op de werkvloer. Happy people on the floor. Wist je trouwens dat een kantoormedewerker met het juiste licht tot 30% sneller kan lezen en informatie kan verwerken? 

 

En als je dat in kaart begint te brengen, dan begrijp je wellicht waarom onze eerste ROI tabellen in het niets verdwijnen naast deze mogelijke bijkomende opbrengsten. 

 

Instant Profit met ON.

Precies om deze IP of ‘Instant Profit’ te realiseren ontwikkelden we onze eigen ON. aanpak, die heel wat verder gaat dan alleen maar energiebesparing. We zetten de werkende mens centraal en bouwen een nieuw lichtplan rond deze werkende mens. Hierbij houden we rekening met alle facetten van licht, de visuele en de niet-visuele. 

 

Benieuwd naar onze ON. aanpak?

Wil je besparen én tegelijk de productiviteit van je medewerkers verbeteren? Dan maken we toch snel een vrijblijvende afspraak voor een gratis licht-audit. Dat kan bij ons, bij u, maar ook helemaal digitaal. 

 

Vul ons contactformulier in

of stuur een mailtje naar mail@watts-on.be

of bel ons gewoon op 09 380 30 99.

Vrijblijvende audit?

Een goed verlichte, genormeerde werkomgeving doet wonderen. Laat hier uw gegevens na, dan komen we langs om samen te kijken hoe we een wonder voor u kunnen verlichten.