LeD there be light : licht op de werkvloer

02/04/2020

Verlichtingssterkte op een werkvlak wordt uitgedrukt in lux. Buiten heb je op een bewolkte dag een verlichtingssterkte van ongeveer 10.000 lux. Op een zonnige dag kan dat gaan tot 100.000 lux.

 

Maar hoe zit dat dan op je werkplek?

 

Wel, verlichtingsniveau’s voor werkplekken zijn genormeerd. Deze norm is EN12464-1 voor binnen en EN 12464-2 voor buitenomgevingen. De hoeveelheid lux die je op je werkplek nodig hebt hangt dus af van je type werk. Op je kantoor ligt de norm bijvoorbeeld op 500 lux. Voor een magazijn dat dient voor stockage ligt de norm dan weer op 100 lux. Om patiënten te verzorgen op een intensive care heb je dan weer 1000 lux nodig en een drukker die kleurcontrole moet uitvoeren moet kunnen beschikken over 1500 lux.

 

De norm beschrijft ook nog veel meer dan alleen maar het vereiste verlichtingsniveau. Ook bv de uniformiteit van licht, die het maximaal verschil aangeeft tussen de klaarste en donkerste plek van je werkplek, staat beschreven, naast tal van andere specificaties die ons te ver zouden leiden.

 

Licht is ook veel belangrijker voor ons dan we vaak zouden beseffen. Mensen worden vooreerst sneller moe in ruimtes die slecht verlicht zijn. Bedrijven die zijn uitgerust met slecht verlichte werkplekken hebben ook heel vaak te kampen met een beduidend hoger ziekteverzuim. Het juiste licht kan niet alleen het welbehagen sterk verhogen, maar ook de concentratie gevoelig verhogen waardoor de productiviteit stijgt en de kans op fouten daalt.

 

Licht regelt ook onze biologische klok. Onder invloed van licht herkennen we het verschil tussen dag en nacht. Ook ons slaaphormoon melatonine wordt geregeld onder invloed van licht. Als we dus structureel tijdens onze dagtaak te weinig licht krijgen, herkent ons lichaam niet meer als het nu ochtend, middag of avond is. Neem daarbij nog onze kwalijke gewoonte om ’s avonds vaak met onze smartphone, een sterke blauwe lichtbron, voor onze neus te zitten en dan geraken we volledig ontregeld.

 

Een goed lichtplan voor een werkplan is dan ook onontbeerlijk en moet alomvattend zijn. Het zorgt in eerste plaats voor zoveel mogelijk daglicht, geeft advies over de kleuren van de muren, het plafond en de vloer, het zorgt voor zo weinig mogelijk verblinding, zorgt voor een goede verdeling van het licht, maakt gebruik van het juiste lichtkleur,… en zoveel meer.

 

Maar begin dus bij het begin en gun jezelf iedere dag zoveel mogelijk daglicht, hoe vroeger op de dag hoe beter.

 

Heb je twijfels bij je huidige werkplek of heb je vragen? Neem dan gerust contact op! We komen bij je langs voor een kennismaking en een vrijblijvende korte scan van je werkplek.

Vrijblijvende audit?

Een goed verlichte, genormeerde werkomgeving doet wonderen. Laat hier uw gegevens na, dan komen we langs om samen te kijken hoe we een wonder voor u kunnen verlichten.