Internet of Things. Hype of tool?

12/12/2019

Besparen tot 90% en investeren voor de toekomst.

 

Al eens nagedacht wat de mogelijkheden zijn om Internet Of Things toe te passen op de verlichtingsinstallatie van je werkplek? Wablief, Internet of Things?

 

Stel je voor dat je de verlichting van je werkplek zo kan afstemmen dat je automatisch voor het juiste licht zorgt, op het juiste moment. Bovendien kan je die afstemming eenvoudig en centraal beheren.

 

De combinatie is perfect mogelijk. We rusten iedere verlichtingsarmatuur op je werkplek uit met de nodige sensoren en zorgen ervoor dat ze deel uitmaken van een netwerk, verbonden met het internet. Geen traditionele schakelaars en klokken, maar een intelligent spinsel van verlichting. Dat netwerk is niet enkel makkelijk centraal te beheren, maar ligt volledig in lijn met de behoeftes van je bedrijf.

 

Komaf maken met traditionele beperkingen

 

Naast het enorme besparingspotentieel maakt Internet of Things ook komaf met verschillende andere beperkingen van traditionele verlichtingsinstallaties. In de eerste plaats met het instellen van sensoren. Iedereen maakt vandaag al zoveel mogelijk gebruik van sensoren die de verlichting kunnen aan- en uitschakelen. Vaak bevinden deze sensoren zich ter hoogte van het plafond en is het aanpassen van instellingen van deze sensoren nogal omslachtig. Dat is vaak de reden waarom deze sensoren nogal conservatief worden ingesteld. Met een IoT-gestuurde verlichting kan je alle sensoren vanop afstand finetunen, en dat met één klik.

 

Ook de flexibiliteit wordt aangepakt. In een professionele omgeving werk je niet steevast op dezelfde plek. Met IoT kan je eenvoudig inspelen op een steeds wisselende omgeving. Dat doe je door groepen verlichting te definiëren en online je instellingen en parameters te wijzigen.

 

De laatste doet het licht uit. En helaas ook vaak omgekeerd, de eerste doet alle lichten aan. Met IoT op je verlichtingsinstallatie krijg je een volledig nieuw inzicht in het gebruik van je infrastructuur en de bezetting van je gebouw. Je kan trends analyseren, waardoor je je verlichting snel en eenvoudig aanpast aan de noden van gebouw en infrastructuur. Bovendien kunnen al deze data ook worden aangewend om bijvoorbeeld een HVAC installatie beter aan te sturen, om logistieke processen beter aan te sturen, noem maar op. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Nieuwe mogelijkheden

 

Werken met Internet of Things biedt uiteraard enkele nieuwe mogelijkheden. Door het integreren van alle verlichtingsarmaturen in één netwerk, bouw je als het ware een digitaal plafond. Dat verlichtingsnetwerk kan je uitbreiden met extra sensoren die bijvoorbeeld je waterdruk of CO2-concentratie meten. Bovendien rapporteren de sensoren op een slimme manier, via het netwerk. Daardoor krijg je realtime informatie over de bezetting van je gebouw, over je verbruik of over de werkingstoestand van je sensoren.

Zowel het testen, meten, opvolgen en rapporteren van batterijen in verlichtingsarmaturen, wat broodnodig is in het kader van veiligheidsverlichting, verloopt via IoT volledig automatisch. Dankzij de informatie die de sensoren doorgeven, bijvoorbeeld via maand- of weekrapporten, verwerf je eenvoudig nieuwe inzichten die op hun beurt zorgen voor extra besparing.

 

Zoals je van watts ON kan verwachten volgen wij de ontwikkelingen op de markt op de voet. watts ON werd recent dan ook partner van Digital Lumens, een onderdeel van OSRAM én specialist in deze IoT toepassingen.

 

Meer weten over de toepassingen van Digital Lumens? Dat kan via deze link!

 

Wil je graag advies en een vrijblijvende lichtstudie met deze toepassingen? Laat dan zeker je gegevens achter in ons contactformulier.

Vrijblijvende audit?

Een goed verlichte, genormeerde werkomgeving doet wonderen. Laat hier uw gegevens na, dan komen we langs om samen te kijken hoe we een wonder voor u kunnen verlichten.