I have a dream

20/01/2021

I have a dream.

 

Ik droom er van dat mensen op een werkplek het minstens even goed zouden hebben als een kip in een kippenstal.

 

Lijkt een logische droom toch?

 

Wist u dat al meer dan twintig jaar het licht in industriële kippenstallen wordt gestuurd en aangepast om optimale resultaten te bereiken? Al meer dan twintig jaar!

 

Onderzoek heeft bijvoorbeeld uitgewezen dat kippen licht nodig hebben om een ei te leggen en dat met bv schakelschema’s er invloed kan worden uitgevoerd op de daglengte van een kip.

Er is ook bijzonder veel studiewerk over de impact van kleurtemperatuur van licht op de kip en deze wordt uitermate zorgvuldig geselecteerd op basis van wat die kip wordt verwacht, ttz een ei leggen of zo snel mogelijk groeien.

Er is massaal veel onderzoek gebeurd naar het effect van flikkering van licht en de relatie tot mogelijke stress bij deze dieren. Stress die dan op zijn beurt opnieuw een negatief effect kan hebben op de leg of op de groei van het dier.

 

Er gaat ook heel veel aandacht bij legkippen naar uniformiteit van het licht om schaduwplekken te vermijden. Hennen gaan immers anders hun ei leggen op die schaduwplek, wat zorgt voor verlies van eieren en meer werk voor de boer.

 

Kortom.

Alles, maar dan ook alles wordt zorgvuldig uitgezocht en alles wordt in het werk gezet om de optimale omstandigheden voor de kip te creëren.

 

Op zich niet zo vreemd, meer nog ergens zelfs bewonderenswaardig dat alles in het werk wordt gezet om het voor deze kippen zo optimaal mogelijk te regelen.

 

Maar denkt u dat wij als mens zo verschillend zijn van die kip?

 

Flikkering van licht bezorgt ons ook stress. We realiseren het ons alleen niet zo, desondanks overweldigend studiewerk in deze materie.

 

Wist u dat ook bij ons licht een belangrijke regelaar is van onze daglengte en dat dit een enorme impact heeft op ons bioritme?

 

Wist u bovendien dat wij als mens ook veel productiever en gelukkiger worden door aangepast licht op onze werkplek?

 

Wist u dat er overweldigend onderzoek beschikbaar is die duiding geeft over de impact van licht op ons leven, op ons welzijn, op onze gezondheid, op onze productiviteit?

 

Waarom laten wij dan nog toe dat kippen het beter hebben dan wij, op de werkvloer?

 

I still have that dream.

 

De droom dat we stilaan beseffen dat wij vaak meer dan 90% van onze tijd binnen spenderen. Dat deze binnenomgeving een enorme impact heeft op onze gezondheid.

 

Een droom dat we hier nu werk van maken.
Covid heeft ons getoond hoe kwetsbaar onze gezondheid wel is.

 

Kunnen we hier dan nu werk van maken?

Vrijblijvende audit?

Een goed verlichte, genormeerde werkomgeving doet wonderen. Laat hier uw gegevens na, dan komen we langs om samen te kijken hoe we een wonder voor u kunnen verlichten.