Better light? Better life! Maar is dat wel zo?

09/08/2019

Better light, better life? Maar is dat wel zo?

 

Wat is de eigenlijke impact van licht op ons als mens. Met andere woorden, wat zijn eigenlijk de niet-visuele aspecten van licht.

 

Licht doet ons deugd. Ieder jaar als het lente wordt, worden we daar aan herinnerd. Je voelt je beter in je vel, meer actief en energiek en de bepalende factor hier is licht. Alleen hebben we op dat moment nog te weinig de reflex om even na te denken over wat de impact zou zijn van dat licht op onze dagelijkse werkplek.

 

Licht gaat dus over meer dan alleen maar goed zien. Licht synchroniseert immers onze "interne klok". Het zorgt voor een dagelijkse reset van deze klok en die zorgt er voor dat ons lichaam in zijn 24h ritme blijft. Zonder voldoende licht geraakt onze interne klok in de war, en dat kan leiden tot vermoeidheid, lusteloosheid, een slecht humeur tot zelfs een verlaagd immuun systeem. Als mens hebben we nood aan een goed gesynchroniseerd ritme tussen dag en nacht en deze synchronisatie speelt een cruciale rol in onze gezondheid en ons welbehagen. Bijna al onze lichaamsfuncties werken immers cyclisch.

 

Deze "interne klok" kunnen we het best herkennen aan het verschil tussen ochtend- en avondmensen. Bij ochtendmensen loopt de interne klok vaak te hard en hebben deze bv een cyclus van maar 23 ipv 24 uren. Bij een avondmens loopt de interne klok vaak te traag en draaien ze cyclussen van 26 uur. Hoe ouder we worden, hoe moeilijker die cyclus ook loopt. Aangepast licht kan voor oudere mensen dan ook helpen om 's nachts beter te slapen om zo overdag actiever te zijn.

 

In 2002 ontdekten wetenschappers dat er naast de gekende staafjes en kegeltjes, er zich ook een derde soort fotoreceptor in het oog bevindt. Deze speciale ganglion cellen zijn fotosensitief maar worden niet gebruikt om te kunnen zien. Hun enige doel is om helderheid te detecteren en daardoor onze biologische processen te regelen. 

 

Licht kan je dus eigenlijk aanzien als een soort pacemaker voor onze interne klok. En in een maatschappij waar we verder en verder afwijken van natuurlijke ritmes door bv. het werken in shiften en het constant werken in ruimtes zonder natuurlijk licht, speelt kunstlicht dus een belangrijke rol in het ondersteunen van onze "interne klok". Het juiste licht op het juiste moment kan er dus voor zorgen dat ons lichaam zijn natuurlijk ritme kan behouden, met alle voordelen vandien.

 

Een goed lichtontwerp moet dus rekening houden met voldoende licht, afhankelijk van de uit te voeren taak. Dat licht moet ook op een gelijkmatige manier in de ruimte worden verdeeld en mag ons niet verblinden. Het moet er ook voor zorgen dat we kleuren op een correcte manier kunnen ervaren, het mag eveneens niet flikkeren en moet rekening houden met invloeden van toetredend daglicht. 

 

#betterlight is dus wel degelijk #betterlife en bijgevolg is ontwerp van een degelijke verlichting voor werkplekken een vak apart en een specialisatie.

 

Zonder twijfel is het voor u van het grootste belang dat iedere medewerker zich goed in zijn vel voelt op zijn werkplek. Daar is meer voor nodig dan alleen maar goed licht, maar zorg er dan alvast voor dat dat licht goed zit, door het ontwerp toe te vertrouwen aan een specialist, die meer doet dan artikelnummers uit een cataloog op een plan zetten, maar correct advies en studiewerk verricht.

Vrijblijvende audit?

Een goed verlichte, genormeerde werkomgeving doet wonderen. Laat hier uw gegevens na, dan komen we langs om samen te kijken hoe we een wonder voor u kunnen verlichten.